”Ich bin ein Foranin!”

Prošlog je petka splitski umjetnik Boris Šitum u FABRICI 35 na otvorenju izložbe ”GLASNIK” hvarskoj publici prezentirao svoje radove od 2008. do danas s naglaskom na one iz projekta ”Kalendar” realiziranog u organizaciji udruge KVART uz financijsku potporu splitskog HULU-a.
Šitumov rad iz 2008 „In gedanken“ uključivao je postavljanje oglašivačkog panoa u Cisti Provo kao svojevrsnog hommage-a njemačkoj valuti (100 DM) koja je obilježila desetljeća života tog gastarbajterskog kraja. Taj isti jumbo billboard se kasnije nastavio koristiti u projektu ”Kalendar” i tako postao jedini oglasni prostor u Hrvatskoj a i šire, rezerviran isključivo za radove umjetnika.
Na ovaj je način u jednoj maloj ruralnoj sredini u zagori od 2011. – 2016. izlagalo oko pedesetak hrvatskih i inozemnih umjetnika, po modelu jedan umjetnik – jedan mjesec, a na kraju svake godine tiskan je i prezentiran prigodan kalendar s radovima umjetnika iz protekle godine. Autori su redovito dolazili u Cistu Provo na promociju vlastitog rada, a druženja s mještanima bila su neobični „bliski susreti“.
Važnost ovog projekta je prvenstveno u promociji suvremene umjetnosti na mjestu gdje se to ne očekuje, a osim toga i u pomicanju granica i suočavanju s vlastitim predrasudama jer iako je bilo nekih „škakljivih“ situacija s organima reda i moćnicima svih profila lokalna je publika iznenadila otvorenošću i tolerancijom.
Zadnjih nekoliko godina projekt „Kalendar“ je u mirovanju, ali jumbo billboard u Cisti Provo i dalje ponosno stoji kao „GLASNIK“ umjetničkih promišljanja.
Publika je uživala u prezentaciji, a umjetnik u njihovim reakcijama i ležernom druženju na dvoru FABRIKE 35 pa je večer završilo uz izjavu ”ICH BIN EIN FORANIN”

Boris Šitum rođen je 1966. godine u Cisti Provo. Od 1978. živi na splitskom Trsteniku. Nakon završene gimnazije upisuje studij Likovne kulture na Filozofskom fakultetu u Splitu. Diplomirao je 1993. godine. Radi kao likovni pedagog u nekoliko škola. Član je Hrvatske udruge likovnih umjetnika u Splitu i predsjednik Udruge za suvremenu umjetnost KVART.
Autor je niza javnih skulptura i prostornih instalacija: Moj komad neba, Jutro, Louisville Ridge, Fragile, Never more, Čuvaj se psa, Život je masovna pojava… Pokretač je projekta „Kalendar“ u Cisti Provo, a s u drugom KVART već preko desetljeća pomiče granice u životu mikro zajednice i kreira „novu“ poziciju umjetnika u društvu.
Dobitnik je niza nagrada i priznanja za svoj rad (37. Splitski salon, Tu smo 2 – MMSUI Pula, MMSU Rijeka…). U javnosti i stručnim krugovima zapaženi su njegove akcije na polju izvedbene umjetnosti –performansa: 17, Match ball, Smrt je blizu,
Situacija… Radovi su mu zastupljeni u fundusima hrv. institucija i privatnim zbirkama. Aktivno je surađivao na projektu „27 susjedstava“ u sklopu EPK-Rijeka 2020. Za idejno rješenje skulpture „Košulja od lišća“ dobio je Veliku nagradu – Grand prix Emanuel Vidović na 40. Splitskom salonu 2018.g.