SERUM, antihibernacijsko cjepivo – doza 7


7. SERUM FESTIVAL službeno je završen i možemo reči da je svojim posjetiteljima uistinu pružio instant zimnicu dobre energije. Evo kratkog pregleda bogatog trodnevnog programa složenog po provjerenom receptu ”za svakog po nešto”.

Prvi dan festivala započeli smo uz opuštanje i lagane vježbe na BABA YOGA uvodnom tečaju yoge ( 60+ ), a vrijedni Koraljko Greben krenuo je slikati veliki ”Mural sa 8 krakova” na velikom zidu na parkingu na Dolcu. U suradnji sa Osnovnom školom Hvar i nastavnicom likovne kulture, djeca viših razreda imala su priliku upoznati se sa stripom kao medijem, raznim tehnikama izrade stripova i sami stvoriti vlastiti strip. Radionicu je vodio splitski umjetnik i strip crtač Ivan Svaguša-Svagi. Svjetski festival animiranog filma Animafest Zagreb predstavio je hvarskoj publici selekciju nagrađivanih kratkih animiranih filmova. Nakon projekcije filmova publika je upoznala animatore Marka Dješku i Vuka Jevremovića koji su predstavili svijet animacije i govorili o svom radu. U petak navečer na Fabrici je održana i promocija jako zanimljive knjige KLASIKA, PUNK, CAJKE: Kulturni kapital i vrijednosti mladih u gradovima na jadranskoj obali. Autori Željka Tonković, Krešimir Krolo i Sven Marcelić predstavili su knjigu koja opisuje aktualni kulturni trenutak srednjoškolske populacije na hrvatskoj obali, te sagledava njezine probleme, ali i potencijale. Nakon promocije FABRIKE je zaplesala uz DJ FEĐU.

Za vrijeme trajanja festivala publika je u FABRICI 35 imala priliku pogledati izložbu umjetnika Marka Boellaarda ”Povratak u budućnost Austro-Ugarske Madeire” poetsku instalaciju od 15 radova koja je nastala kao duhovita reakcija na intrigantnu fotografiju koja je u hvarskoj špici sezone odjeknula na društvenim mrežama. Dvije djevojke ovjekovječene u zanimljivoj pozi, nesvjesno putuju kroz povijest našeg malog mista.

Drugi dan započeli smo izletom. U suradnji s Nautičkim centrom i Hvarskom udrugom vodiča organiziran je izlet na Galešnik. Popili smo kavu i prošetali kroz povijest kultnog otočića i prekrasnog grada preko puta. U subotu popodne na fabrici je održan niz AFRO radionica za odrasle. Ismail Commi Balde, senegalac rođen u glazbenoj obitelji koji od 2013. živi u Hrvatskoj, govorio je o svojoj domovini i održao tečaj sviranja djembe bubnjeva. Njegovi prijatelji iz Senegala naučili su posjetitelje osnovama zapadno-afričkog plesa i kako napraviti vlastitu glinenu afričku masku. Za to vrijeme djeca su uživala u zabavnoj istraživačkoj igri kroz šetnju u prirodi, prvom hvarskom SaFORiju. U večernjim satima dašak Afrike stigao je i na Venerandu. Commi i njegova fantastična udaraljkaška ekipa oduševila je publiku tradicijskim zapadnoafričkim ritmovima, melodijama na Mandinka jeziku i zanimljivim plesnim akrobacijama. Nakon senegalaca nastupio je splićanin! Uz kultnog DJ veterana i utemeljitelja “Studija 54” u Splitu plesalo se do kasno u noć.

U nedjelju na Rotondi vrckava Kate Koju Znate zabavljala je mlađu publiku uz pričanje priče Pale sam na svijetu. Nešto kasnijeu Fabrici smo imali priliku upoznati 3 žene koje redovito imaju zemlje pod noktima. Mrvica i Svetlana iz udruge Zemlja Za Nas sa susjednog Brača i Anela iz Dola zajedno su održale prezentaciju o svojim iskustvima u organskom uzgoju i njihovom putu prema samoodrživosti na otoku. Nakon rasprave i razmjene iskustava zajedno smo uživali u finim organskim domaćim zalogajčićima, Bubijevom vinu i dobroj glazbi. Svima koji su sudjelovali u festivalu na ovaj ili onaj način još jednom HVALA od srca na odlično pripremljenoj zimnici.