RADIONICE

Prostor FABRIKE 35 više se puta pokazao kao idealan za održavanje raznih radionica. Prostor je potpuno opremljen i otvoren svima koji u njemu žele održavati programe. Pojedinci i udruge često koriste su prostor za razne jednokratne radionice kao što su izrada rekvizita za maškare, transparenata za doček Riba Fisha na projektu Rok Otok, članovi PD Hvar u njemu su izrađivali nagrade za utrku RunForFun i slično. U nastavku donosimo kratak opis nekoliko radionica koje su se u prostoru održavale od njegovog otvaranja 2019 godine.

// MALI GRAD LISINA

Od ljeta 2019 udruga „Mali grad“ pod vodstvom glumca Kristijana Kikija Ugrine na Fabrici okuplja otočku djecu na kreativnim ljetnim radionicama dječjeg stvaralaštva. Još od 2009. udruga se bavi raznim oblicima druženja sa djecom koja imaju veze sa umjetnosti te kroz igru i druženje pokušavamo nešto naučiti i mi djecu i djeca nas „velike“. Djeca na zadanu temu donose svoje priče i pjesme te ih onda oslikavaju pa iz tih likovnih i literarnih radova nastaje slikovnica koja do kraja festivala bude i otisnuta tako da svaki polaznik dobije svoj primjerak. U sklopu radionice polaznici snime I kratak film ili predstavu koje možete pogledati na kanalu film i kazališna predstava. Više o radu udruge možete pročitati na www.maligrad.hr

// LIKOVNA RADIONICA

U listopadu 2019 akademski slikar, ilustrator i strip crtac Vančo Rebac na Fabrici je vodio likovne radionice. Ideja je nastala iz želje da se život zimi na otoku učini bogatijim i sadržajnijim. Radionice su se temeljile na slobodnom pristupu i razvijanju kreativnog likovnog razmišljanja. Polaznici su se upoznali s različitim likovnim izrazima i tehnikama, kao i osnovnim umjetničkim konceptima različitih medija (slikarstvo, ilustracija, strip, karikatura…) U redovnom razmaku od 2 puta tjedno po sat i pol vremena, dobili su priliku da se likovno razvijaju bez pritiska, u skladu s vlastitim željama i afinitetima. Krajnji cilj je ostvaren jer je svaki sudionik napravo autentičan rad, ovisno o svom temperamentu i inspiraciji.

// TEČAJ SALSE I BACHTE

U veljači 2020 Plesni klub Lambada iz Splita na Fabrici je organiziro tečaj plesa. Zbog veličine prostora radionica je ograničena za 15 osoba, a svi zainteresirani mogli su naučiti prve korake latinoameričkih plesova, salse i bachate.Voditelj tečaja bio je Jure Leskur, plesni učitelj sportskog i rekreativnog plesa s više godina aktivnog rada u plesnim klubovima u Splitu i Zagrebu, a uz to i reprezentativac RH u latinsko – američkim plesovima.

// NISAM JA PICASSO

Udruga KIST je u kolovozu 2020 u Fabrici 35 održala svoje kreativne i vesele ljetne likovne radionice. Voditeljica Ksenija Domančić Bajić je kroz različite likovne tehnike upoznala djecu sa radom važnih svjetskih umjetnika. Ljetne radionice održavale su se dva puta tjedno kroz mjesec dana, a mali umjetnici su svoje radove predstavili na zajedničkoj izložbi.

// RADIONICA ŠIVANJA

Fabrika 35 se pokazala kao dobar prostor za organizaciju radionica šivanja. Radionice je kroz zimske i proljetne mjesece u nekoliko grupa vodila Lucija Peronja iz udruge Kreaktiva iz Jelse. Kroz cikluse radionica polaznici su se upoznali s ručnim i strojnim šivanjem, naučili osnove krojenja, izrađivali odjevne predmete i ukrašavali stare. Kroz druženje uz ručni rad, dječja grupa je naučila prenositi svoje crtže na tkaninu.

// VOLIŠ LI ŽIVOTINJE?

Preslatka radionca koju su potpunosti osmislila i odradila hvarska djeca. Kroz tri srijede u kolovozu 2019 nalazili su se u Fabrici i vrijedno izdrađivali nakit i suvenire. Nakon toga organizirali su prodajnu izložbu svojih rukotvorina kako bi prikupili novac za napuštene životinje na otoku. Prihod od prodaje, ukupno 2.346,40 kuna, donirali su udruzi ECO Hvar za transport napuštenih životinja do azila. Ponosne djevojčice ovu lijepu priču su završile na maloj fešti uz sokiće i muziku.